Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

28.12.12 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στον δημοσιογράφο Π. Βασιλόπουλο και την εκπομπή ««Ασκώ τα δικαιώματά μου», ΕΡΑ Α’ πρόγραμμα

περισσότερα » « λιγότερα

Για να ακούσετε τη συνέντευξη κάνετε κλικ παραπάνω.

26.10.12 «Απειλείται το πρόγραμμα Έρασμος», Γ. Παπαδημητρίου – Ά. Καλτιριμτζής, Deutsche Welle

περισσότερα » « λιγότερα

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό 90 εκ. ευρώ. Το μέλλον του «Εράσμους» μοιάζει αβέβαιο, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές ζητούν την επαρκή του χρηματοδότηση.

Τρύπα 90 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Έρασμος», σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ειδάλλως οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Με απλά λόγια οι φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο πρόγραμμα «Έρασμος» για το 2013 δεν γνωρίζουν αν όντως θα βρεθούν τελικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα αυτό πέφτει κατά κάποιο τρόπο θύμα της επιτυχίας του.

Τα προβλεπόμενα κεφάλαια για φέτος απορροφήθηκαν κατά 99% ήδη από τον Οκτώβριο. Το σενάριο πρόσθετης χρηματοδότησης συναντά τώρα τις επιφυλάξεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί ευρωβουλευτές ωστόσο ζητούν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του δημοφιλούς προγράμματος. Η Ντόρις Πακ, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου είναι σαφής: «Πρέπει να μας δώσουν ότι μας αναλογεί, να δώσουν στους φοιτητές ό,τι τους υποσχέθηκαν. Θα έπρεπε να υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα περιλάβει τα χρήματα αυτά και μάλιστα στο πλαίσιο όσων μας υποσχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», εξηγεί η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Διαμάχη για τα χρήματα στην Ευρώπη

Η διαμάχη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των επίμαχων συζητήσεων για οικονομικά ζητήματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το 2013 και ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός για το διάστημα 2014-2020.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος για ζητήματα προϋπολογισμού των Πρασίνων Χέλγκα Τρούπελ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στα σωστά πεδία, όπως λ.χ. επιδοτήσεις για τον καπνό, και επικρίνει έντονα τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι του προγράμματος Έρασμος: «Αθετήσατε τις συμφωνίες διότι εγκρίνατε χρηματοδοτήσεις, τις οποίες τώρα δεν παρέχετε. Αυτό υποσκάπτει την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μαζί με αυτό, δυστυχώς, συνολικά της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό λάθος», υπογράμμισε από το Στρασβούργο η Χέλγκα Τρούπελ.

Ο Κύπριος υπουργός για θέματα Ευρώπης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεσμεύεται από την πλευρά του στην ταχεία επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, χωρίς πάντως να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Τα προγράμματα δια βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του Έρασμου, ανήκουν στα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της Παιδείας. Να είστε λοιπόν βέβαιοι ότι η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων στο ακαδημαϊκό έτος 2012-13 δεν θα κινδυνεύσει».

Το πρόγραμμα Έρασμος δίνει τα τελευταία 25 χρόνια την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να περάσουν ένα τμήμα των σπουδών τους σε κάποιο πανεπιστήμιο μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί φοιτητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα το έτος 10-11. Όπως ισχυρίζονται βουλευτές διαφορετικών παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου, το πρόγραμμα Έρασμος είναι μία επιτυχία εφάμιλλης αξίας με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το ευρώ.

Προσδοκίες για βελτιώσεις

Σαφώς υπέρ της συνέχισης του προγράμματος τάσσεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Παλιαδέλη: «Εγώ το είχα ως εμπειρία και ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, όπου δεχόμουν στη σχολή παιδιά από άλλα κράτη και άλλαξε η εικόνα τους για την Ελλάδα. Το Εράσμους πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί πραγματικά αμβλύνει τις αντιθέσεις. Πέρα από την εκμάθηση της γλώσσας, η επαφή με νέες ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλες κουλτούρες, μόνο καλό μπορεί να φέρει σε έναν άνθρωπο. Έστω κι αν του διευρύνει μόνο τους ορίζοντες, τίποτα άλλο».

Από τον προϋπολογισμό του Έρασμου χρηματοδοτούνται τα διοικητικά έξοδα για τα γραφεία διασύνδεσης των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και κυρίως οι υποτροφίες για τους φοιτητές που συμμετέχουν. Στον καθένα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 200 ευρώ μηνιαίως, δυστυχώς μόνο ένα περιορισμένο βοήθημα, όπως λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ. Η ίδια έχει διεκδικήσει πολλές φορές αύξηση του ποσού, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση ελπίζει να γίνουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα Έρασμος από το 2014, εφόσον βέβαια έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι τότε οι οικονομικές εκκρεμότητες.

10.10.12 Εκπομπή από τις Βρυξέλλες για τους «Νέους και την Ευρώπη»

περισσότερα » « λιγότερα

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εκδήλωση – τηλεοπτική εκπομπή με θέμα «Νέοι και Ευρώπη», με αφορμή ενημερωτική επίσκεψη μαθητών λυκείων από την ελληνική περιφέρεια, καλεσμένων του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Σταυρακάκη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, έγιναν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας. Παρόντες και συνομιλητές των νέων ήταν οι ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη, Γιώργος Παπαστάμκος, Γιώργος Σταυρακάκης και Νίκος Χρυσόγελος.

Δείτε το βίντεο εδώ

14.09.12 «Αποχαιρετισμός σε μια κυρία της πόλης μας» της Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

περισσότερα » « λιγότερα

Την πρωτογνώρισα στα νιάτα μου. Όχι ως Ολυμπιάδα Κακουλίδου, αλλά ως κυρία Όλυ, γυναίκα του καθηγητή μου Μανόλη Ανδρόνικου. Στην ακμή της ωριμότητάς της. Αρκετά χρόνια παντρεμένη μαζί του.

Ήταν φανερή η τρυφερή σχέση ανάμεσά τους. O Ανδρόνικος πιο παρορμητικός, η κυρία Όλυ χαμηλών τόνων, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Όμορφη, γλυκιά, κομψή και χαριτωμένη. Σχεδόν πάντα χαμογελαστή. Μετρημένη στις κουβέντες της, ψύχραιμη κι αυτάρκης. Έτσι που σχεδόν αμέσως επιβαλλόταν με την ευγενική παρουσία της, αποκαθιστώντας μια αυτόνομη σχέση με τους μαθητές και τους συναδέλφους του.

Είχε έναν αθόρυβο τρόπο να εμπνέει τον σεβασμό, ίσως γιατί ήταν γεννημένη αρχόντισσα, από τη Σκύρο. Μεγαλωμένη σαν πριγκηπέσα σε μια μονοκατοικία, στην αρχή της Παπάφη, που φάνταζε μέγαρο στους κατοίκους της προπολεμικής προσφυγικής γειτονιάς.

Ήταν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής όταν γνώρισε τον Ανδρόνικο. Εκείνος, λίγο μεγαλύτερος, είχε κιόλας επιλέξει να γίνει αρχαιολόγος. Εκείνη θα γινόταν φιλόλογος. Μετά την Κατοχή και την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη από τη Μέση Ανατολή ξανασυναντήθηκαν, καθηγητές κι οι δύο, στα Εκπαιδευτήρια της Αγλαΐας Σχοινά. Εκεί πλέχτηκε ένα ειδύλλιο ανάμεσα σε δύο γοητευτικές προσωπικότητες, που κράτησε την ποιότητά του για σχεδόν πενήντα χρόνια.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1992, που εκείνος έφυγε, η κυρία Όλυ στάθηκε δίπλα του στέρεη, ψύχραιμη και κυρίως προσγειωμένη. Άκουγε πρώτη τις σκέψεις του, μοιραζόταν μαζί του τις αγωνίες του, χαιρόταν (χωρίς να επαίρεται) με τις επιτυχίες του. Έλαμπε αυτόφωτα δίπλα του, διατηρώντας την αυτονομία της δικής της προσωπικότητας και την αυτοπεποίθηση της φυσικής αρχοντιάς της. Έκανε νέους φίλους που την αγάπησαν για την ίδια, κι όχι ως αντανάκλαση της λάμψης του συντρόφου της.

Εκείνος την τίμησε με το παραπάνω. Κορόνα στο κεφάλι του. Ο πιο δικός του άνθρωπος.

Τους εννιά μήνες της αρρώστιας του, η Όλυ στάθηκε δίπλα του με απαντοχή, χωρίς εξάρσεις. Η καρδούλα της ήξερε πόσο πονούσε, αλλά μπροστά του και στους επισκέπτες τους, σε εκείνο το κομψό, λιτό και απλόχωρο σαλόνι που μας είχε φιλοξενήσει άπειρες φορές, η μελαγχολική ψυχραιμία της αποφόρτιζε την ατμόσφαιρα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι προχτές, που έφυγε για να τον συναντήσει, οι πολλοί και καλοί της φίλοι δεν την άφησαν μόνη. Αποδεικνυόταν περίτρανα και συνεχώς για είκοσι ολόκληρα χρόνια πως στην αγάπη και τον σεβασμό των κοινών φίλων τους η Όλυ είχε το δικό της, προσωπικό μερίδιο. Οι μαθητές του άντρα της δεν την ξέχασαν. Της τηλεφωνούσαν συχνά, οπωσδήποτε Πάσχα και Χριστούγεννα για να της ευχηθούν, και μερικοί από μας την επισκεπτόμασταν, σχεδόν ανελλιπώς, ανήμερα της γιορτής του Μανόλη, κάθε 26η Δεκεμβρίου, παρόλο που εκείνος έλειπε από καιρό.

Πρότυπο συζύγου, η Όλυ Κακουλίδου-Ανδρόνικου έγινε για πολλές από μας νομίζω, αλλά σίγουρα για μένα, παράδειγμα προς μίμηση. Ο Μανόλης ήταν ωσεί παρών στα λόγια και τη σκέψη της. Εντονότερα, ίσως από ποτέ, τις τελευταίες μέρες. Ίσως γιατί ετοιμαζόταν να τον συναντήσει για να συνεχίσουν την αγάπη τους, ξανά, μετά από είκοσι και κάτι χρόνια. Όσοι την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε, θα τη θυμόμαστε με αγάπη και με τρυφερότητα. Γιατί το άξιζε.

12.06.12 «Δεν παίζουμε με το χάος» της Χρυσούλας Παλιαδέλη

περισσότερα » « λιγότερα

I. Στις 6 Μαΐου, μετά την εγκληματική πίεση για προσφυγή στις κάλπες:

1. Ο λαός αποφάσισε να εκφράσει τον θυμό και την οργή του. Όχι την αντιευρωπαϊκή στάση του. Ούτε καν την αντιμνημονιακή θέση του. Κυρίως την απελπισία του, για την έξοδό του από την εικονική πραγματικότητα, τον φόβο του άγνωστου, μεγεθυμένο από τον πανικό της τηλεοπτικής πολυφωνίας και την αδυναμία να διαμορφώσει μιαν άποψη.

2. Με ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις: τη συνεργασία, ως μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από το χάος. Ένα μήνυμα που αγνοήθηκε από τους απροσδόκητους νικητές της κάλπης.

3. Στις διερευνητικές εντολές που ακολούθησαν, πολιτικές δυνάμεις, ευκαιριακά ενισχυμένες, δεν έλαβαν υπόψη τους τη λαϊκή εντολή. Την θυσίασαν στον ενθουσιασμό της πρόσκαιρης νίκης τους. Μιας νίκης που προέκυψε από ψευδή μηνύματα αισιοδοξίας, από λαϊκιστικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από κάλπικες επιστροφές στο ηρωικό παρελθόν των μεγάλων ΟΧΙ, από εφιαλτικές εφαρμογές ναζιστικής κοπής.

4. Αυτή η απαίτηση δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους κερδισμένους, με μια σειρά από αποτελέσματα που σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα το άμεσο μέλλον μας. Όχι τόσο, ή όχι μόνον το οικονομικό, αλλά κυρίως το κοινωνικό. Που έχει ήδη αρχίσει να διαγράφεται εφιαλτικά στις τηλεοπτικές οθόνες μας και να προσχεδιάζει το μέλλον μας.

Με τα «εγέρθητω» (!) απέναντι στον νεόκοπο Φύρερ. Με πρωτόγνωρες για την ελληνική πραγματικότητα τραμπουκικές βιαιοπραγίες. Με παράνομες αυτοδικίες, στο όνομα δήθεν της έννομης τάξης. Με προσχηματικές κοινωνικές ευαισθησίες, που τάχα αποσκοπούν στην προστασία του λαού. Με τη δικαιολογία ότι το επίσημο κράτος απουσιάζει. Κάπως έτσι, όπως στη Γερμανία της δεκαετίας του ’30. Λίγο πριν πέσουν οι μάσκες και αποκαλυφθεί η φρίκη του φόβου, η τερατογένεση μιας τάχα σοσιαλιστικής ιδέας με εθνικό πρόσημο. Πριν αποκαλυφθεί ο ναζισμός στο διαστροφικό μεγαλείο του.

5. Η διερευνητική διαδικασία που ακολούθησε έδειξε πως περίσσεψε η αλαζονεία των μικρών που ξαφνικά έγιναν μεγάλοι. Που θεώρησαν πως τα εκλογικά ποσοστά τους αποτυπώνουν τη θέληση του λαού για επαναστάσεις. Ενός λαού που το μόνο που πραγματικά θα ευχόταν ήταν να συνεχίσει να ζει στην εικονική πραγματικότητα του πλαστικού χρήματος και του life style, των επιδοτήσεων και του κρατισμού, να παραμένει -έστω και ακούσια- συνεργός στον παράνομο πλουτισμό, τις κίβδηλες αναπηρικές συντάξεις, την αναξιοκρατία, τα συντεχνιακά οφέλη, αρκεί να μην ξυπνήσει από το όνειρο.

6. Έτσι προέκυψε η επτακομματική βουλή των 48 ωρών. Με μια εθνική αντιπροσωπεία που δεν πρόλαβε να μεταφέρει, ενδεχομένως, το απελπισμένο μήνυμα του λαού στους ξιπασμένους αρχηγούς τους. Για να οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες. Τις τελευταίες των όσων γνωρίζαμε. Τις πρώτες μιας άλλης πραγματικότητας που ξημερώνει αβέβαιη, αν δεν σοβαρευτούμε.

II. Το 2009 ζητήθηκε να συμμετάσχουμε στο όραμα. Να νοικοκυρευτούμε. Να μπει μια τάξη στα οικονομικά μας, να απογραφούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, να ελεγχθούν οι συντάξεις, να εντοπιστούν οι διαρροές από τα δημόσια ταμεία στις βαθιές τσέπες επωνύμων και ανωνύμων, να ακυρωθεί η ρουσφετολογία, να δουλέψουν οι κρατικοί μηχανισμοί, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να εξαφανιστούν τα απομεινάρια μιας πελατειακής αντίληψης, να ξαναδούμε τα πράγματα χωρίς στρεβλωτικά κάτοπτρα, να αποφασίσουμε, εντέλει, πώς θα διαγράψουμε το μέλλον μας με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο λαός ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το όραμα, τον Οκτώβρη του 2009, με 44%.

Ελάχιστοι όμως το στήριξαν στην εφαρμογή του. Ο καθένας για τους λόγους του. Οι μόνοι που το βίωσαν στο πετσί τους ήταν οι μικροί και οι έντιμοι. Ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να συμβάλουν στον έρανο της διάσωσης. Γιατί η φοροδιαφυγή δεν ήταν δυνατό να παταχθεί αμέσως, η εισφοροδιαφυγή δεν ήταν εφικτό να αντιμετωπιστεί ακαριαία, οι τάχα χρωματισμένες πολιτικά συντεχνίες δεν το επέτρεψαν.

Το κόμμα που ανέλαβε τη διάσωση δεν τα κατάφερε. Ποιος ή ποιοι φταίνε ίσως το δείξει η ιστορία. Αυτή θα ερμηνεύσει την πραγματική διάσταση του «λεφτά υπάρχουν» και το πολιτικό νόημα του δημοψηφίσματος.

Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτούμε πως το κόμμα που ανέλαβε τη διάσωση και που εισέπραξε την απόρριψη, στάθηκε θλιβερά μόνο του για δυόμιση χρόνια. Αντιμέτωπο με τις εμμονές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αδυναμία τους (ή με την άρνησή τους) να κατανοήσουν πως η Ελλάδα είναι βεβαίως μια ειδική περίπτωση, αλλά πως η οικονομική κρίση είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και πως η δική μας, η ελληνική, είναι άλλου μεγέθους, περισσότερο πολιτικού και ηθικού, παρά οικονομικού. Χάσαμε αυτά τα δύο χρόνια μια μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία μας, επειδή η συνταγή που μας επέβαλαν δεν λειτούργησε, επειδή το οικονομικό μοντέλο που σχεδίασαν δεν πέτυχε, αλλά και επειδή εμείς δεν το υποστηρίξαμε.

ΙΙΙ. Έπρεπε να κάνουμε παζάρια. Νομίζω πως αν μπορούσαμε θα τα κάναμε.

Όμως, σε ένα εχθρικό, μέχρι πριν από λίγο καιρό, περιβάλλον που μόλις τώρα άρχισε να αλλάζει, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Τίποτε περισσότερο από τα δύο Μνημόνια που μας διατήρησαν, φυτοζωώντας, εντός της Ευρωζώνης. Που μετατόπισαν τον εφιάλτη της εθνικής χρεωκοπίας, επειδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήταν οι μόνοι ελέγξιμοι. Επειδή οι άλλοι, οι φοροφυγάδες, οι εισφοροφυγάδες, οι φοροεισπράκτορες, όσοι επέλεγαν στην ώρα της κρίσης να στείλουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλέστερο περιβάλλον, αδειάζοντας τα τραπεζικά ταμεία εκ του ασφαλούς, έπρεπε πρώτα να εντοπιστούν.

IV. Χρειαζόμασταν χρόνο. Το είπε και ο Σρέντερ. Δεν μας τον δώσανε. Δεν προλάβαμε να κάνουμε τις δικές μας αλλαγές στο σύστημα. Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν το επέτρεψαν. Οι μικροκομματικές φιλοδοξίες το εμπόδισαν. Οι βολεμένοι παντός καιρού, έτοιμοι για «ιδεολογικές» μετακινήσεις το υπονόμεψαν. Έτσι, οι νόμοι που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόστηκαν, οι δίκες που προγραμματίστηκαν δεν ολοκληρώθηκαν, ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής ακυρώθηκε από κομματικά πορίσματα. Τη νύφη την πλήρωσε ο λαός. Που ξαφνικά, ενώ μοιράστηκε το όραμα, έγινε μάρτυρας της ακύρωσής του. Κι εξακολουθεί να την πληρώνει με την αμηχανία του απέναντι στις κάλπες της 17ης Ιουνίου.

V. Όμως τα ψέματα τέλειωσαν. Είμαστε σε πόλεμο. Πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν κάνουμε επανάσταση. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Είμαστε συνεπιβάτες σε ένα καράβι που μπατάρει. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Έχουμε την ευθύνη να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί, αξιοποιώντας με γνώση και υπευθυνότητα όσα διδαχτήκαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, τώρα που στην Ευρώπη τα πράγματα μοιάζει να αλλάζουν. Τώρα που η κρίση χτυπάει την πόρτα τους.

Τα διλήμματα ανάμεσα στα μνημονιακά και τα αντιμνημονιακά κελεύσματα δεν οδηγούν πουθενά. Τα νταηλίκια, από δεξιά ή από αριστερά, είναι μόνον για τα καφενεία. Τα νεοφασιστικά φαντάσματα, πρέπει να αποδυναμωθούν στη ρίζα τους.

Η αυτοδύναμη Ελλάδα θα προκύψει μόνον εφόσον εμείς το θελήσουμε. Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνον εφόσον εμείς το επιδιώξουμε. Ας υπερβούμε τον θυμό μας για όσα έγιναν κι ας συμμαχήσουμε στο αυτονόητο: τη σωτηρία της χώρας. Αργότερα, όταν τα πράγματα θα στρώσουν, ξανασκεφτόμαστε την εξέγερση. Δεν είναι καιρός για επαναστατικούς στρατούς. Είναι καιρός για σύνεση και συναίνεση. Για κοινωνική συνοχή και συστράτευση.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ
Ευρωβουλευτής

20.05.12 Δηλώσεις της Χρυσούλας Παλιαδέλη στο ειδικό αφιέρωμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Η Ευρώπη μας» της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, σ.07/55

περισσότερα » « λιγότερα

01. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να παρέμβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση της επίλυσης της ελληνικής κρίσης; Αν ναι, ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτός;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εδώ και καιρό εκφράσει, σχεδόν με το σύνολο των πολιτικών του ομάδων, τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και έχει οργανώσει δημόσιες ακροάσεις με Έλληνες πολιτικούς, ήδη από τις αρχές του 2010, προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα για την ελληνική κατάσταση. Ομολογουμένως, άργησε να κατανοήσει την ευρωπαϊκή διάσταση της οικονομικής κρίσης, αλλά το έκανε συντομότερα από ό,τι το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντελώς πρόσφατα κατέθεσε με κάθε τρόπο και με παρρησία τις αντιρρήσεις του για την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας, ως μοναδικής διεξόδου για την ευρωπαϊκή κρίση, στηλιτεύοντας ακόμη και την θεσμική εκτροπή του διδύμου Μερκοζί να αποφασίζει εν λευκώ για τις τύχες μας.

Η στάση αυτή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αναιρεί την υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Ακόμη και μέσα σ’ ένα θετικότερο κλίμα, που φαίνεται πως διαγράφεται μετά τη νίκη των σοσιαλιστών -όχι μόνον στη Γαλλία-, θα μας υποστηρίξουν, μόνον εφόσον ανακτήσουμε με τις πράξεις μας και την υπεύθυνη στάση μας την εμπιστοσύνη των λαών που εκπροσωπούν και μόνον εφόσον αποκαταστήσουμε στη συνείδησή τους τη χαμένη αξιοπιστία μας. Η πρόσφατη εμπειρία των εκλογών της 6ης Μαΐου και το άκαρπο για το ευρωπαϊκό μέλλον μας αποτέλεσμα των διερευνητικών εντολών που ακολούθησαν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη μας στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου, αν βέβαια επιθυμούμε να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

02. Ποιος είναι ο τομέας με τον οποίον έχετε ασχοληθεί κατ’ εξοχήν στη διάρκεια τής μέχρι σήμερα θητείας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το έργο που έχει επιτελεστεί από το Ευρωκοινοβούλιο στο συγκεκριμένο πεδίο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι τομείς τους οποίους έχω αναλάβει, στο πλαίσιο της κατανομής εντός της σοσιαλιστικής ομάδας, δεν μοιάζει να είναι οι πιο σημαντικοί αυτής της περιόδου, που σημαδεύεται από την τεχνοκρατική αντίληψη, την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών τάσεων.

Εντούτοις, η παιδεία και ο πολιτισμός, που αποτελούν τους κατεξοχήν τομείς δράσης μου (ως μέλους της Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας), αποτελούν κατά γενική ομολογία τα μόνα μέσα για την επίτευξη της ευρωπαϊκής συνοχής, επειδή στοχεύουν στην κοινωνική σύγκλιση των λαών, μέσα από τον σεβασμό για τη διαφορετικότητα. Αξιοποιώντας αυτή τη γενική αποδοχή ανέλαβα την εισήγηση για τη θεσμοθέτηση του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο και πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί. Παράλληλα, επιχειρώ να ευαισθητοποιήσω με εισηγήσεις τους συναδέλφους μου ευρωβουλευτές, αλλά και τους Επιτρόπους, για την ανάγκη στήριξης των ανθρωπιστικών σπουδών στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ως μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας ελπίζω πως συμβάλλω στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης για την Ευρώπη, τους λαούς της και την ιστορία τους, ως μέσου για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η οικονομία έχει θολώσει, σχεδόν αυτοκαταστροφικά, τις αξίες και τα οράματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστροφή στον πολιτισμό και τη γνώση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη.

11.03.12 «Η Κάρτα Μέλους συναντά την Αρχαία Μακεδονία στις Βρυξέλλες», εκπομπή «Κάρτα Μέλους» με τη δημοσιογράφο Ματρώνη Δικαιάκου, Τηλεόραση της Βουλής

περισσότερα » « λιγότερα

Η συγκεκριμένη εκπομπή της δημοσιογράφου Ματρώνης Δικαιάκου μαγνητοσκοπήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου οι συμμετέχοντες βρέθηκαν ως καλεσμένοι της ευρωβουλευτή Χρυσούλας Παλιαδέλη. Είναι αφιερωμένη στον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο της κεντρικής Μακεδονίας και τις προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησής του υπό το πρίσμα της ενδοπεριφερειακής διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», στην οποία προέβησαν οι δήμοι Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας. Στην εκπομπή συμμετέχουν η κ. Χρ. Παλιαδέλη, ο κ. Γ. Βασιλείου (Αντιδήμαρχος Νάουσας), ο κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας) και ο κ. Γ. Φαρμάκης (Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου).

Δείτε το βίντεο εδώ

Φεβρ.-Μάρτ. 2012 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, τεύχος 127, σ.39

περισσότερα » « λιγότερα

Διαβάστε την συνέντευξη.

08.01.12 «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 – Οι νέοι μετρούν τον χρόνο …», εκπομπή «Κάρτα Μέλους» με τη δημοσιογράφο Ματρώνη Δικαιάκου, Τηλεόραση της Βουλής

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014 η εκπομπή «Κάρτα Μέλους» της δημοσιογράφου Ματρώνης Δικαιάκου, αφιερωμένη, σε αυτό το θέμα, εκπέμπει από studio των Βρυξελλών, όπου βρέθηκαν οι συμμετέχοντες της εκπομπής ως καλεσμένοι της Χρυσούλας Παλιαδέλη. Για τον θεσμό και τη σημασία του για την πόλη, για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης και την προοπτική για την πόλη συνομιλούν η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η Αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης για τη Νεότητα, τον Αθλητισμό και τους Εθελοντές Μαρία Πασχαλίδου και εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας Θεσσαλονίκη 2014, οι Γιώργος Γεωργιάδης και Μπάμπης Παπαϊωάννου.

Δείτε το βίντεο εδώ

 

2014
2013
2012
2011
2010
2009

2012


Ministry of Web